Ηράκλειο, η πρωτεύουσα της Κρήτης μας.

Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης μας , και η μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις κεντρικές περιοχές του Ηρακλείου και σε επόμενες "συναντήσεις" μας θα αναλύσουμε τις ομορφιές και των ευρύτερων περιοχών/συνοικιών. Ας ξεκινήσουμε! 
  Η ιστορία του Ηρακλείου ξεκινάει από την αρχαιότητα και είναι στενά συνδεδεμένη και με την μυθολογία. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε πρόκειται για το μέρος που ο Δίας έφερε την νεαρή Ευρώπη με την οποία ήταν ερωτευμένος. Η συνεύρεσή τους έφερε στον κόσμο τον Μίνωα , το όνομα του οποίου δανείστηκαν όλοι οι βασιλείς της Κρήτης καθώς και τον ιστορικό της πολιτισμό. Η δημοφιλέστερη διήγηση η οποία αφορά τον βασιλιά Μίνωα είναι εκείνη των άθλων του Ηρακλή , ο οποίος κλήθηκε να σκοτώσει τον Μινώταυρο , τον γιο της Πασιφάης και του λευκού ταύρου τον οποίο ο Μίνωας δεν θυσίασε για τον Ποσειδώνα νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον Θεό , προκαλώντας τον εκνευρισμό του.
 Στην πάροδο του χρόνου το Ηράκλειο εξακολουθούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς ιδιαίτερα λόγω της θέσης του μιας και αποτελεί το σταυροδρόμι της Δύσης και της Ανατολής.
 Το Ηράκλειο έχει δύο όψεις. Η ομορφιά του ενετικού λιμανιού με το εντυπωσιακό θαλάσσιο φρούριο. Ο Κούλες είναι το οχυρό το οποίο χτίστηκε στην θέση ενός παλαιότερου πύργου ο οποίος κρίθηκε ανεπαρκής. Το φρούριο είχε μεγάλο κόστος συντήρησης , λόγω των φθορών που ήταν απότοκα των κυμάτων που διαδέχονταν το ένα το άλλο χτυπώντας το διαρκώς , όμως αποδείχθηκε ότι είχε ελάσσονα ρόλο στην πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς. Στα Οθωμανικά χρόνια λειτούργησε ως φυλακή , τότε ήταν που δημιουργήθηκε και ο φάρος. Ένα επίσης όμορφο στοιχείο που απέμεινε από την ενετοκρατία είναι Πύλη Παντοκράτορα ή Χανιώπορτα η οποία ονομάστηκε έτσι διότι αποτελούσε την πόρτα εξόδου προς την δυτική Κρήτη και κατ' επέκταση προς την δεύτερη μεγαλύτερη τότε πόλη τα Χανιά.
  Στα μάτια τα δικά μου ,το πιο ξεχωριστό κομμάτι στο κέντρο του Ηρακλείου είναι το ενετικό λιμάνι. Προσφέρει εικόνα που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής , γι' αυτό άλλωστε προσελκύει τόσους επισκέπτες , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Ηράκλειο δεν έχει άλλες ομορφιές. Θα τις δούμε άλλωστε αναλυτικά μαζί στην πορεία.

Μαντινάδα της ημέρας: Αφήστε τονε να περνά απ' των Χανιώ την πόρτα και να φορεί και τ'άρματα όπως τα φόρειε πρώτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Σκουλά , το μέλλον της παραδοσιακής φορεσιάς!

Λυδία Αβαγιανού, το όνομα στο οποίο ακούν «Τα Καμασούδια».

Μιράντα Καρκάνη, η δημιουργός του Visalo ceramics!