Το γλυκό της γιαγιάς!

Ένα από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού είναι το γλυκό κεράσι, αρέσει σχεδόν σε όλους είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παραδοσιακών καφενείων. Το γλυκό κεράσι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σπίτι της γιαγιάς μου , αυτό το έδεσμα και το κλασικό "υποβρύχιο" χρωμάτιζαν τις Κυριακές μου με το άρωμα της αγάπης της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ενθουσιασμό μου όταν καθόμουν στο τραπεζάκι με το υπέροχο , κεντημένο τραπεζομάντηλο και περίμενα να γευτώ ένα απο τα δύο εδέσματα. 
Σήμερα θα κάνουμε δίχρωμο γλυκό του κουταλιού. 
Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε όποιο είδος κερασιών θέλουμε.

Υλικά

• 900 γραμμάρια πετροκέρασα καθαρισμένα
• 450 γραμμάρια κεράσια (σκούρα) καθαρισμένα
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 φλυτζάνι του καφέ νερό
• 2 βανίλιες
• χυμό από 4 λεμόνια
Εκτέλεση
Διαλέγουμε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα. Αν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα κάνουμε μαρμελάδα κεράσι.
Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από 3 λεμόνια, για 2 ώρες να σφίξουν.
Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με μπόλικο νερό.
Με το ειδικό εργαλείο, (ή με την ανάποδη ενός τσιμπιδιού για τα μαλλιά), αφαιρούμε τα κουκούτσια, πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς και τα κουκούτσια.
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1 φλυτζάνι του καφέ νερό και το φυλάμε (το νερό), για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις και ρίχνουμε το νερό από τα κουκούτσια.
Τ᾿ αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια τους χυμούς τους.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσει.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνει πολύ) και με μια τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε τους αφρούς από την επιφάνεια.
Σιγοβράζουμε για 15΄, κι έπειτα αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 - 8 ώρες.
Στη συνέχεια, ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι, για 10΄ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.

 Tip:Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι σωστά δεμένο, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας· αν τρέξει δεξιά - αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν η σταγόνα στέκεται, το γλυκό μας είναι δεμένο όσο πρέπει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Σκουλά , το μέλλον της παραδοσιακής φορεσιάς!

Λυδία Αβαγιανού, το όνομα στο οποίο ακούν «Τα Καμασούδια».

Μιράντα Καρκάνη, η δημιουργός του Visalo ceramics!