Φυλλοσοφίες, μια νότα άλλης εποχής στο κέντρο της πόλης!

Το Ηράκλειο, είναι μία πόλη στην οποία κυριαρχούν οι μεγάλες καφετέριες και τα πολυσύχναστα μαγαζιά. Υπάρχουν όμως μέσα στην πόλη σωστοί θησαυροί, τους οποίους δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανένας. Σήμερα θα πάμε σε έναν από αυτούς τους θησαυρούς στην ομορφότερη για εμένα καφετέρια στο Ηράκλειο , η οποία δεν βρίσκεται κάπου μακριά, ούτε κρυμμένη στα σοκάκια της πόλης, αντιθέτως βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας των λιονταριών και δεν είναι άλλη από τις Φυλλοσοφίες. 
Οι Φυλλοσοφίες είναι μία καφετέρια η οποία είναι πάντα γεμάτη κόσμο και όχι άδικα, αφού οι υπέροχες γεύσεις που συναντά κανείς και το ευχάριστο κλίμα που νιώθεις να σε αγκαλιάζει σε κάνει να θες να την επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Το ομορφότερο όμως για μένα κομμάτι εκείνου του ξεχωριστού μαγαζιού, είναι η ιστορία του η οποία ταυτίζεται με την ιστορία πολλών Ελλήνων, εκείνων του ξεριζωμού όπως μαθαίνουμε από τον κατάλογο τους, στον οποίο είναι γραμμένη η πορεία τους. Το κατάστημα εκείνο, ξεκινάει να υπάρχει στο Ηράκλειο από το 1922 μετά τον ξεριζωμό από την Μικρά Ασία, ο κύριος Αποστόλης και οι συνταγές του έφτασαν στο Ηράκλειο και ξεκίνησαν αυτό το κατάστημα το οποίο πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Ο νεότερος διάδοχος της επιχείρησης, ο κύριος Γιάννης , αποφάσισε να ονομάσουν την επιχείρηση Φυλλοσοφίες που είναι μία σύνθετη λέξη που προκύπτει από τις λέξεις φύλλο και σοφία .
Την Πέμπτη όπου επισκέφτηκα και πάλι τις Φυλλοσοφίες, γεύτηκα το υπέροχο κανταΐφι τους , το οποίο ήταν συνοδευόμενο από δύο μπάλες παγωτό και φυσικά την μοναδική μπουγάτσα τους που δεν θα μπορούσε να λείπει από τις επιλογές μου. Το τραγανό φύλλο που αγκάλιαζε υπέροχα την γλυκιά ζεστή κρέμα όντας ντυμένο με μία στρώση άχνη ζάχαρης και κανέλας ήταν ένα τρυφερό χάδι στον ουρανίσκο μου. 

Τα παιδιά που δουλεύουν εκεί όπως πάντα εξυπηρετικά, παρά το φόρτο εργασίας δεν άφηναν κανένα πελάτη παραπονεμένο. Έτρεχαν με ένα μόνιμο χαμόγελο το οποίο φαινόταν κάτω από τις μάσκες τους, ζωγραφισμένο στα μάτια τους να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούσαν τους ανθρώπους που προτιμούσαν τις Φυλλοσοφίες για τον πρωινό τους καφέ. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη σε εκείνο το μαγαζί από άτομα κάθε γενιάς , μία αναδρομή στις φωτογραφίες που κοσμούν τους τοίχους είναι μία βόλτα στο παρελθόν, κάτι σαν χρονομηχανή , μπορεί να δει κανένας σε κορνίζες όλες τις αλλαγές που συνέβησαν στην πλατεία των Λιονταριών με την πάροδο των χρόνων. Η ιστορική αναδρομή σε συνδιασμό με τις υπέροχες γεύσεις αποτελούν για εμενα ανίκητο δίδυμο.
 Όταν βρεθείτε λοιπόν στο κέντρο του Ηρακλείου, περάστε από τις Φυλλοσοφίες και αυτό το ευχάριστο ξύπνημα των αισθήσεων θα σας κάνει να με θυμηθείτε! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Σκουλά , το μέλλον της παραδοσιακής φορεσιάς!

Λυδία Αβαγιανού, το όνομα στο οποίο ακούν «Τα Καμασούδια».

Μιράντα Καρκάνη, η δημιουργός του Visalo ceramics!