Συνταγή για Κρητικές μυζηθρόπιτες.

Ένα πλούσιο έδεσμα  , που σίγουρα θα αποσπάσει θετικά σχόλια από οποιονδήποτε το γευτεί! Ας δούμε τον τρόπο να το φτιάξουμε! 

Υλικά

•500γρ αλεύρι σκληρό

•1 κουταλάκι αλάτι

•3 κουταλιές της σούπας λάδι

•1 και 1/2 κούπα νερό χλιαρό (ίσως και λίγο ακόμα)

•500γρ ξινομυζήθρα

Μέθοδος εκτέλεσης

•Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο τάπερ, κάνουμε μαλακή ζύμη ενώνοντας αλεύρι, αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη κολλάει στα χέρια. Αφου αφαιρέσουμε την ζύμη από τα χέρια μας , απλώνουμε το λάδι στην επιφάνεια κλείνουμε με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Η ζύμη θα έχει αποκτήσει μικρές φυσαλίδες και θα έχει φουσκώσει, έστω κι αν δεν έχουμε βάλει μαγιά.

•Φτιάχνουμε τις πίτες & τηγανίζουμε

Βάζουμε το μπολ με τη ζύμη , το μπολ με την ξινομυζήθρα και ένα μπολ με νερό βρύσης σε σειρά στον πάγκο. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι (1 κουταλιά σούπας) να ζεσταθεί.Βρέχουμε τα χέρια μας, κόβουμε ένα μικρό προς μεσαίο κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε ελαφρώς στο χέρι μας, βάζουμε λίγη από την ξινομυζήθρα σε όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε την πίτα να κλείσει (βρέχοντας ξανά τα χέρια ) και την βάζουμε στο τηγάνι. Κάνουμε το χέρι μας μπουνιά , το βουτάμε στο νερό και προσεκτικά πιέζουμε την πίτα να απλωθεί από το κέντρο προς τα έξω. Δεν είναι καθόλου επικίνδυνο, όσο κι αν ακούγεται έτσι, δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την θερμότητα. Η πίτα ψήνεται από την κάτω πλευρά και η μαλακή, υγρή ζύμη ξεροψήνεται και σιγά σιγά τραγανίζει. Μετά γυρίζουμε την πίτα και από την άλλη πλευρά και την αφήνουμε να ψηθεί και από εκείνη την πλευρά. Η πίτα δεν χρειάζεται να την ξαναγυρίσουμε. 

Η πίτα μπορεί να φαγωθεί και σκέτη αλλά εγώ συνιστώ να την γευτείτε με μέλι και το ρακόμελο που είδαμε την προηγούμενη φορά! Καλή μας όρεξη! 

Μαντινάδα της ημέρας:  Δεν σε τσιμπούνε μέλισσες, σφίγγες δε σε κεντρώνουν , μα κάθονται στα χείλη σου μέλι για να μαζώνουν. (Σιμισακογιώργης) 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Σκουλά , το μέλλον της παραδοσιακής φορεσιάς!

Λυδία Αβαγιανού, το όνομα στο οποίο ακούν «Τα Καμασούδια».

Μιράντα Καρκάνη, η δημιουργός του Visalo ceramics!