Ο μοναδικός καλλιτέχνης που άκουγε στο όνομα, Θανάσης Σκορδαλός.

Η παραδοσιακή μουσική ήταν ανέκαθεν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου , από τα πρώτα τραγούδια που κέρδισαν την παιδική μου καρδιά ήταν το « Μόνο εκείνος που αγαπά» , με θυμάμαι να κάνω κύκλους στο σαλόνι και να το τραγουδάω , φάλτσα , αλλά το τραγουδούσα . Κάπως έτσι μου μίλησε ο πατέρας μου για τον Θανάση τον Σκορδαλό , ως λάτρης άλλωστε της κρητικής μουσικής γνώριζε καλά την ιστορία του. 
O μεγάλος αυτός δάσκαλος της Κρητικής μουσικής , γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1920 σε ένα μικρό χωριό του νομού Ρεθύμνης εν ονόματι Σπήλι. Εκεί λοιπόν πρωτόπιασε λύρα σε ηλικία 9 χρονών. Με αυτή την πρώτη του "αρτικόλυρα", η οποία κόστισε μόλις  18 δραχμές και χωρίς κανέναν δάσκαλο , ξεκίνησε σιγά-σιγά να μαθαίνει και να παίζει τραγούδια τα οποία άκουγε όντας μικρό παιδί. Το ταλέντο του στην μουσική ήταν έμφυτο και δεν άργησε να φανεί , αυτό το ταλέντο στάθηκε αφορμή να χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Ανδρέας ο Ροδινός, τον 11χρονο τότε Σκορδαλό, σαν "διάδοχό του", μπροστά σε ολόκληρο το Σπήλι.
Ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν για πρώτη φορά έπαιξε σε γλέντι , το γλέντι εκείνο ήταν στο Χαμαλεύρι Ρεθύμνου. Το 1946 ήταν η πρώτη του εμφάνιση στην δισκογραφία με το περίφημο Σπηλιανό Συρτό , σε συνεργασία με τον μεγάλο λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη (Μαρκογιάννη).
Αναμφίβολα οι καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Σκορδαλού τόσο στην μουσική όσο και στην δισκογραφία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το απαράμιλλο λαούτο του Γιάννη Μαρκογιαννάκη, που τον συνόδευε συνεχώς από το ξεκίνημά του το 1939 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '50.

Μία ακόμη εξαιρετική συνεργασία του, ήταν εκείνη με τον Μπαξεβάνη στην ηχογράφηση 4 δίσκων 78 στροφών (γύρω στο 1947) που περιείχαν συνολικά 8 τραγούδια τα οποία παρέμειναν κλασσικά. Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά συμπεριλαμβάνονται το «Ξεροστεριανό νερό» και «Στων αμαθιώ σου την φωτιά».
Αξιοσημείωτη επίσης συνεργασία του Θανάση Σκορδαλού είναι εκείνη με τον Νίκο Μανιαδάκη ή Μανιά , μια συνεργασία η οποία προσέφερε πολύ καλές εκτελέσεις σε δίσκους. Το 1947 , σε ηλικία 27 ετών , άκουσε για πρώτη φορά τον Θανάση Σκορδαλό ο τότε πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων , Σοφοκλής Βενιζέλος και ο απερίγραπτος ενθουσιασμός του με τον νεαρό καλλιτέχνη , ήταν εκείνος που τον ώθησε να τον διορίσει σε χρόνο ρεκόρ ως υπάλληλο στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Τράπεζας Ελλάδος , από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε.
Ο Σκορδαλός εκτιμούσε απεριόριστα τους Κρήτες της διασποράς ,οι οποίοι τον αγκάλιασαν αμέσως ως καλλιτέχνη , αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφιερώσει αρκετό χρόνο από εκείνον της καλλιτεχνικής του πορείας , πραγματοποιώντας εκδηλώσεις για εκείνους, ταξιδεύοντας αρκετές φορές σε άλλες χώρες και ηπείρους , όπως στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στην Αφρική.
Ένας από τους ανθρώπους που ο Θανάσης θαύμαζε ήταν ο Ανδρέας ο Ροδινός , μάλιστα ως λάτρης του έργου του Ανδρέα Ροδινού θα πει κάποτε: « Όταν ήμουν παιδί αναρωτιόμουν αν κάποτε θα μπορούσα να παίξω λύρα, έστω και στο μισό καλά, απ' ότι ο Ανδρέας Ροδινός.».
Εκτός από τον καλλιτεχνικό τομέα διέπρεψε και στον οικογενειακό , απέκτησε τέσσερα παιδιά. Δύο γιους τον Γιάννη και τον Δημήτρη που έχουν αποκατασταθεί και μένουν στην Αμερική και δύο κόρες τη Λίτσα και τη Μαίρη που μένουν στην Αθήνα. Μάλιστα η Μαίρη έχει συμμετάσχει σε αρκετά τραγούδια του πατέρα της , ξομπλιάζοντάς τα με την θαυμάσια φωνή της. Ένα γνωστό τραγούδι που τραγουδάει μαζί με την κόρη του Μαίρη ο Σκορδαλός είναι το «Τση νύχτας το περπάτημα».
Όσο τα χρόνια παίρνουν ένα είναι σίγουρο , ο Θανάσης ο Σκορδαλός θα αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο στην μουσική Ιστορία της Κρήτης , με μνημειώδες δισκογραφικό έργο, ανεπανάληπτο τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Με μοναδική τεχνική , απόλυτη γνώση του ρυθμού και σπάνια εκφραστική λιτότητα, ο Θανάσης Σκορδαλός άνοιξε δρόμους καθαρούς και ευανάγνωστους , που έμελλε πολλοί καλλιτέχνες να ακολουθήσουν στην συνέχεια. Δημιούργησε έργο τέτοιο, που με αυτό θα τροφοδοτούνται ολόκληρες γενιές.
 Μία απο τις δημιουργικότερες περιόδους του Σκορδαλού ήταν η δεκαετία του '70 , με συνθέσεις όπως το «Ένας καινούργιος άνεμος» και άλλα. 
Ένας από τους καλλιτέχνες που "σημάδεψε" ο Σκορδαλός ήταν ο Στέφανος Μεσσαριτάκης , ένας από τους τρείς καλύτερους για εμένα σύγχρονους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής. Με τον Μεσσαριτάκη ο Σκορδαλός συνεργάστηκε αρκετά χρόνια , η γνωριμία αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα μουσική πορεία του νεαρού τότε καλλιτέχνη, και ως ελάχιστο φόρο τιμής  στην μνήμη του, του αφιερώνει ένα χαρακτηριστικό συρτό με τίτλο «Η ανάμνησή σου».
Ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος , που υπηρέτησε πιστά για 60 ολόκληρα χρόνια την Κρητική μουσική , έφυγε από την ζωή στις 23 Απριλίου 1998 σε ηλικία 78 ετών , η μνήμη του όμως έχει παραμείνει αθάνατη μέσα από την μουσική του. 

Μερικές μοναδικές εκτελέσεις του αξέχαστου Θανάση Σκορδαλού
•Αν μ'αρνηθείς καμιά φορά εδώ
•Μόνο εκείνος π'αγαπά εδώ
•Είναι στιγμές που χαίρομαι εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Σκουλά , το μέλλον της παραδοσιακής φορεσιάς!

Λυδία Αβαγιανού, το όνομα στο οποίο ακούν «Τα Καμασούδια».

Μιράντα Καρκάνη, η δημιουργός του Visalo ceramics!